Legenda Filon de Romania
Arborele, simbol al omului, al vieții și al cosmosului, întruchipează în cadrul ciclului anual succesiunea vieții, a morții și a renașterii. Marile civilizații umane i-au oferit un caracter sacru, l-au transpus în rituri și simboluri vegetale, unele tradiții având la baza nașterea Universului dintr-un copac, altele plasând în Geneză povestea arborelui vieții care oferă nemurirea.
Cu puțină imaginație putem considera un arbore echivalent cu trecutul, prezentul și viitorul unei anumite zone geografice. Rădacinile sale, puternic înfipte în solul județului, sapă în lumea subterană în căutarea filonului care să-i asigure viață veșnică, unicitatea și totodată existența in consonanță deplină cu ceilalți arbori ai arealului, simbolic numit, România. Și așa mai departe, toți arborii simbol ai națiunilor diverse, conlucrand la concertul vieții pe planeta Terra.
Generațiile trecute și-au adus aportul la aceasta creație, unică în spațiul respectiv, privită de noi, oamenii prezentului, în crengile arborelui numite simbolic: istorie, personalități, monumente istorice, monumente naturale, tradiții și obiceiuri, muzica, turism, gastronomie, costum national, cultură. Toate aceste teme, fără a fi exhaustive, se referă la valorile intrinseci care definesc Romania, pornind de la arealul județelor sale.
Alegoric vorbind, unele crengi au fost rupte pe parcursul timpului de intemperii, nepăsare, lemne de foc etc. și au răsărit altele noi. Nu toate valorile care erau vizibile pe crengile vechi se regăsesc pe noile ramuri, ele însă sunt conservate în filonul ancestral din care rădăcinile arborelui își trag seva prin care hrănesc frunzele (noile generații) care sunt datoare să creeze, la rândul lor, motive de mândrie pentru cei ce vor veni. Și să alimenteze, la rândul lor, FILONUL, care va sta la baza transmiterii creației umane la nivel planetar, prezervând unicitatea în diversitate și consolidând unitatea în diversitate.
De aceea vom începe aceasta călătorie, de găsire a “FILONULUI” din care să-și extragă seva noua generație, pornind de la definirea fiecărei zone-județ în “gradina” celor 43 de arbori (41 județe + București+ Diaspora) care își unesc rădăcinile în căutarea, găsirea și definirea sintagmei “FILON DE ROMÂNIA”.
FILONUL este căutarea frumuseții de factură morală, spirituală, arhitecturală, naturală, tradițională, lăsată nouă moștenire de INTEMEITORI și de CREATORI, păzită, promovată și îmbogățită de PĂSTRĂTORI, preluată, în ștafeta generațiilor, de MOȘTENITORI, cei meniți să prezinte lumii momente de autenticitate românească. Totul se petrece pe parcursul anului 2023 la nivel județean, zonal și național, dedicat descoperirii tinerelor reprezentante ale României la evenimente mondiale cu puternic impact mediatic: Miss Supranațional, Miss Intercontinental, The Miss Globe, Top Model of the World, Miss Aura Internațional, Miss Tourism, Romanian InfoFashion Festival, etc.